Sztuka mięsa (9/12)
W skrócie
Prowadzący zaprezentuje widzom przepis na kotlety z mięsa wieprzowego w cytrusowo-kawowej marynacie. Przyrządzi również szarpaną łopatkę z chrzanem w bułce z sosem zaprawionym musztardą.
Oglądaj w telewizji
Opis
Tomasz Jakubiak prezentuje widzom różne sposoby na przyrządzanie mięsa, które od wieków jest specjalnością polskiej kuchni. W każdym odcinku gotuje dwa autorskie dania oraz przedstawia któryś z rodzajów mięsa: wołowinę, wieprzowinę, drób, dziczyznę czy ryby. Odwiedza także lokalnych hodowców i przedsiębiorców, którzy z pasją opowiadają, w czym tkwi sekret ich produktów.
Prowadzący zaprezentuje przepis na kotlety z mięsa wieprzowego w cytrusowo-kawowej marynacie, podawane z karczochami w cieście. Przyrządzi też szarpaną łopatkę z chrzanem w bułce z sosem zaprawionym musztardą. Na koniec przygotuje kociołek harcerski z mięsem.