Okrasa łamie przepisy: Na szafranowym polu

magazyn kulinarny Polska 2018  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Karol Okrasa odwiedzi pana Krzysztofa, który od kilku lat uprawia szafran. Przygotuje gęś z szafranowym ryżem, dorsza w szafranowym sosie oraz wątróbkę drobiową z konfiturą z cebuli i szafranu.

Oglądaj w telewizji

Pt 3.05 19:15
TVP Rozrywkalogo
Pon 6.05 8:20
TVP Rozrywkalogo

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

W dawnej kuchni polskiej szafran był jedną z najbardziej lubianych przypraw. Nadawał piękną złotą barwę i niezwykły aromat babom wielkanocnym czy sosom. Karol Okrasa odwiedzi pana Krzysztofa, który od kilku lat uprawia szafran na tarasowych polach nieopodal Szklarskiej Poręby. Kucharz przygotuje trzy potrawy - inspirowaną dawną kuchnią polską gęś z szafranowym ryżem, dorsza w szafranowym sosie oraz wątróbkę drobiową z konfiturą z cebuli i szafranu.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...