Co nas truje (7/12)
W skrócie
Według statystyk co trzeci Polak przynajmniej raz w tygodniu korzysta z dań w proszku, głównie z zup. Prowadząca Katarzyna Bosacka dowie się, jakie konsekwencje niesie to dla organizmu.
Oglądaj w telewizji
Opis
W drugiej edycji programu Katarzyna Bosacka zdradza, na co warto zwracać uwagę podczas zakupów spożywczych. Wyjaśnia, które produkty mogą przyczyniać się do rozwoju chorób w naszym organizmie i pogorszenia samopoczucia. Prowadząca daje liczne wskazówki, jak wyeliminować szkodliwe składniki z diety i jak je zastąpić, by podwyższyć jakość posiłków. Zagląda do polskich rodzin, by zbadać i ulepszyć ich jadłospis, przeprowadza sondy uliczne, a także konsultuje się z ekspertami - lekarzami i technologami żywienia.
Według statystyk co trzeci Polak przynajmniej raz w tygodniu korzysta z dań w proszku, głównie z zup, których roczne zużycie osiąga liczbę nawet trzystu milionów opakowań. Katarzyna Bosacka dowie się, jakie konsekwencje niesie to dla organizmu. Okazuje się, że regularne spożywanie takich produktów może skutkować m.in. chorobami serca, miażdżycą i dziesięciokrotnie większym ryzykiem wystąpienia nowotworu. Oprócz tego w tym odcinku pewien wielbiciel zup w proszku przejdzie gastroskopię. Jej wyniki będą zatrważające.