Co nas truje (3/10)

program rozrywkowy Polska 2019  od 12 lat

W skrócie

Aż 36% rodaków deklaruje, że spożywa smażone potrawy. Jednak niewiele osób wie, że taka obróbka jedzenia zmienia strukturę białek w pożywieniu i niszczy enzymy. To z kolei zwiększa ryzyko otyłości.

Oglądaj w telewizji

Pon 23.12 11:05
Metro TVlogo

Opis

Trzecia edycja cieszącego się dużą popularnością wśród widzów programu, w którym Katarzyna Bosacka demaskuje różnego typu produkty używane przez nas na co dzień. Okazuje się, że zewsząd czyhają na zdrowie naszego organizmu różne niebezpieczeństwa. W tej serii kolejna dawka szokujących faktów, wywiadów z ekspertami i eksperymentów o niepokojących wynikach.

Aż 36% rodaków deklaruje, że spożywa smażone potrawy. Trudno wyobrazić sobie zresztą polską kuchnię bez kotleta schabowego w panierce albo mielonego. Je się też frytki, placki i inne smakowitości prosto z patelni. Jednak niewiele osób wie, że taka obróbka jedzenia zmienia strukturę białek w pożywieniu i niszczy enzymy. Jeśli człowiek często odżywia się w taki sposób, musi liczyć się z faktem, że zwiększa w ten sposób ryzyko zachorowania m.in. na otyłość. Katarzyna Bosacka odwiedza domy, w których je się smażone potrawy często i w dużych ilościach. Porozmawia tez z ekspertami na temat wpływu tego typu dań na ludzki organizm.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...