Co nas truje (12)

program rozrywkowy Polska 2018  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Ponad trzy czwarte Polaków uwielbia mięso z rusztu. Na grill najczęściej wrzucane są karkówki w marynacie i kiełbasy. Katarzyna Bosacka przyjrzy się tym produktom i przebada ich skład.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Detoks i oczyszczanie organizmu z toksyn stały się bardzo modne. W wielu produktach kryją się trujące składniki, które źle wpływają na nasze zdrowie. Niezdrowe składniki w pożywieniu sprzyjają poważnym schorzeniom i alergiom oraz źle wpływają na nasze samopoczucie. Katarzyna Bosacka odwiedzi polskie rodziny i sprawdzi zawartość ich lodówek. Prowadząca przeanalizuje ich codzienny jadłospis i wyeliminuje wszystko, co może ich truć i negatywnie wpływać na samopoczucie. Widzowie dowiedzą się, czy podawane dzieciom parówki są zdrowe, z jakich składników są produkowane, czy można jeść duże ilości wieprzowiny. W programie Katarzyna Bosacka wraz z ekspertami z różnych dziedzin przyjrzą się także olejowi, chlebowi, frytkom, drobiowi, rybom oraz temu to, co najczęściej znajduje się na polskich stołach. Widzowie przekonają się też, czy cukierki, które w nagrodę podajemy najmłodszym członkom rodziny, mogą być zabójcze dla ich zdrowia.

Ponad trzy czwarte Polaków uwielbia mięso z rusztu. Na grill najczęściej wrzucane są karkówki w marynacie, kiełbasy, hamburgery i kaszamki. Katarzyna Bosacka przyjrzy się tym marynatom i wraz z dietetykiem przebada ich skład. Okaże się, że producenci nie szczędzą nam soli, glutaminianu monosodowego, olei utwardzonych czy sorbinianów potasu. Prowadząca powie również o konsekwencjach spożywania zbyt przypieczonych mięs. Sprawdzi także, jakiego typu grill najbardziej zagraża zdrowiu użytkowników.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...