Co nas truje (3/12)
W skrócie
Polska jest jednym z największych producentów drobiu w UE. Nic dziwnego, że Polacy jedzą kurczaki w ogromnych ilościach. W paszy przemysłowych kurczaków znajdziemy mnóstwo wzmacniaczy i konserwantów.
Oglądaj w telewizji
Opis
Detoks i oczyszczanie organizmu z toksyn stały się bardzo modne. W wielu produktach kryją się trujące składniki, które źle wpływają na nasze zdrowie. Niezdrowe składniki w pożywieniu sprzyjają poważnym schorzeniom i alergiom oraz źle wpływają na nasze samopoczucie. Katarzyna Bosacka odwiedzi polskie rodziny i sprawdzi zawartość ich lodówek. Prowadząca przeanalizuje ich codzienny jadłospis i wyeliminuje wszystko, co może ich truć i negatywnie wpływać na samopoczucie. Widzowie dowiedzą się, czy podawane dzieciom parówki są zdrowe, z jakich składników są produkowane, czy można jeść duże ilości wieprzowiny. W programie Katarzyna Bosacka wraz z ekspertami z różnych dziedzin przyjrzą się także olejowi, chlebowi, frytkom, drobiowi, rybom oraz temu to, co najczęściej znajduje się na polskich stołach. Widzowie przekonają się też, czy cukierki, które w nagrodę podajemy najmłodszym członkom rodziny, mogą być zabójcze dla ich zdrowia.
Polska jest jednym z największych producentów drobiu w Unii Europejskiej. Nic dziwnego, że Polacy jedzą kurczaki w ogromnych ilościach. Mają chude mięso, są tanie i bardzo łatwe w przygotowaniu. W paszy przemysłowych kurczaków znajdziemy mnóstwo wzmacniaczy i konserwantów. Takie substancje dodają kurczakom masy. Drób przepełniony jest hormonami, które m. in. sprawiają, że dzieci bardzo szybko dojrzewają. Kasia Bosacka poszuka dowodów na to, że kurczak nas truje. Zaprosi lekarzy specjalistów, biologów i rodzinę, która nie wyobraża sobie życia bez pieczonej kury.