Co nas truje (7/10)
W skrócie
W ciągu roku Polacy spożywają ponad 2 kg dodatków do żywności. Katarzyna Bosacka ostrzega, że ich nadmiar w organizmie wiąże się z różnego typu zagrożeniami dla zdrowia. Porozmawia o tym z ekspertami.
Oglądaj w telewizji
Opis
Trzecia edycja cieszącego się dużą popularnością wśród widzów programu, w którym Katarzyna Bosacka demaskuje różnego typu produkty używane przez nas na co dzień. Okazuje się, że zewsząd czyhają na zdrowie naszego organizmu różne niebezpieczeństwa. W tej serii kolejna dawka szokujących faktów, wywiadów z ekspertami i eksperymentów o niepokojących wynikach.
Z badań Najwyższej Izby Kontroli wynika, że w Polsce nie ma właściwego nadzoru nad używaniem dodatków do żywności. Rodacy jednak spożywają ich w ciągu roku ponad 2 kilogramy. Katarzyna Bosacka ostrzega, że ich nadmiar w organizmie wiąże się z różnego typu zagrożeniami dla zdrowia. Szczegóły omówi wraz z Prezesem NIK, Krzysztofem Kwiatkowskim, oraz profesorem dr. hab. Markiem Naruszewiczem, który badał, jakie niebezpieczeństwa mogą się wiązać ze spożyciem substancji dodatkowych.