Co nas truje (5/12)

program rozrywkowy Polska 2018  od 12 lat
zdjęcie

W skrócie

Do wykonania tradycyjnego chleba wystarczy dobra mąka, woda i zakwas, ale obecnie pieczywo składa się z wielu konserwantów i spulchniaczy. Sprawiają one, że chleby i bułki wyglądają apetycznie.

Oglądaj w telewizji

Pon 25.11 11:10
Metro TVlogo

Opis

Detoks i oczyszczanie organizmu z toksyn stały się bardzo modne. W wielu produktach kryją się trujące składniki, które źle wpływają na nasze zdrowie. Niezdrowe składniki w pożywieniu sprzyjają poważnym schorzeniom i alergiom oraz źle wpływają na nasze samopoczucie. Katarzyna Bosacka odwiedzi polskie rodziny i sprawdzi zawartość ich lodówek. Prowadząca przeanalizuje ich codzienny jadłospis i wyeliminuje wszystko, co może ich truć i negatywnie wpływać na samopoczucie. Widzowie dowiedzą się, czy podawane dzieciom parówki są zdrowe, z jakich składników są produkowane, czy można jeść duże ilości wieprzowiny. W programie Katarzyna Bosacka wraz z ekspertami z różnych dziedzin przyjrzą się także olejowi, chlebowi, frytkom, drobiowi, rybom oraz temu to, co najczęściej znajduje się na polskich stołach. Widzowie przekonają się też, czy cukierki, które w nagrodę podajemy najmłodszym członkom rodziny, mogą być zabójcze dla ich zdrowia.

Do wykonania tradycyjnego chleba wystarczy dobra mąka, woda i zakwas, ale obecnie pieczywo składa się z wielu konserwantów i spulchniaczy: kwasu askorbinowego, sodu jęczmiennego, propionianu wapnia. Sprawiają one, że chleby i bułki wyglądają bardziej apetycznie. Ponadto jeden ze składników wykorzystywanych do produkcji pieczywa pozyskuje się z włosów psa i ptasich piór. Kasia Bosacka przeprowadzi dokładne śledztwo. Porozmawia z biologiem, lekarzem oraz dietetykiem, którzy potwierdzą, że pieczywo nas truje.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...