Co nas truje (4/12)
W skrócie
Katarzyna zaprosi dwie rodziny, aby dowiedzieć się czegoś więcej na temat ich sposobu odżywiania. Postara się z pomocą specjalistów udowodnić, jak ważne jest jedzenie pełnowartościowych posiłków.
Oglądaj w telewizji
Opis
W drugiej edycji programu Katarzyna Bosacka zdradza, na co warto zwracać uwagę podczas zakupów spożywczych. Wyjaśnia, które produkty mogą przyczyniać się do rozwoju chorób w naszym organizmie i pogorszenia samopoczucia. Prowadząca daje liczne wskazówki, jak wyeliminować szkodliwe składniki z diety i jak je zastąpić, by podwyższyć jakość posiłków. Zagląda do polskich rodzin, by zbadać i ulepszyć ich jadłospis, przeprowadza sondy uliczne, a także konsultuje się z ekspertami - lekarzami i technologami żywienia.
Katarzyna Bosacka przyjrzy się dietom współczesnych Polaków. Aż 80 procent z nich twierdzi, że odżywia się zdrowo. Wydaje się zatem paradoksalne, że większość chorób, na które umierają nasi rodacy, jest powiązana z nieodpowiednią dietą. Co zaskakujące, Polska plasuje się na piątym miejscu na liście najbardziej otyłych europejskich narodów. Polacy lubią posiłki syte i smażone na głębokim tłuszczu. Wielu z nich zapomina o wartościowych orzechach, warzywach, owocach i rybach. Także ich dzieci odżywiają się w ten sposób. Nie każdy wie, że objedzenie nie zawsze jest równoznaczne z dożywieniem. Katarzyna zaprosi do swojego programu dwie rodziny, aby dowiedzieć się czegoś więcej na temat ich sposobu odżywiania się. Postara się także z pomocą sztabu specjalistów udowodnić im, jak ważne jest jedzenie pełnowartościowych posiłków.