Smakuj świat z Pascalem (9/12)
W skrócie
Pascal wyrusza na południe Laosu, miejsce zwane 'krainą czterech tysięcy wysp'. Z ryb i warzyw gotuje obiad. Z egzotycznego południa przemieszcza się na północ. Smakuje tam wiewiórkę.
Oglądaj w telewizji
Opis
Pascal Brodnicki po raz kolejny udowodni, że niestraszne mu gotowanie w najdalszych zakątkach świata. W każdym odcinku podzieli się z widzami oryginalnymi przepisami różnych potraw. Wraz z miejscowymi amatorami dobrego jedzenia przygotuje lokalne przysmaki.
Pascal wyrusza na południe Laosu, miejsce zwane "krainą czterech tysięcy wysp". Z ryb i warzyw gotuje obiad. Z egzotycznego południa przemieszcza się na północ do postkolonialnego miasteczka. W jednej z restauracji smakuje larwy i wiewiórkę. Zwiedza stragany, na których można kupić jadalne kwiaty, owady, kijanki, ptaszki, a nawet larwy pszczoły. Rzeka Mekong skrywa kolejny przysmak - wodorosty. Po dodaniu przypraw i wysuszeniu stanowią rodzaj lokalnego "chipsa". Pascal uczestniczy w całym procederze. Kucharz przyrządza deser z papai z sosem karmelowym. Wieczorem czeka na niego niespodzianka - lao lao, czyli wódka ryżowa z dodatkiem żółwi, skolopendr i węży, a na zakąskę grillowane gekony.