Okrasa łamie przepisy: Ryby na talerzu Kopernika
W skrócie
W Wigilię Karol Okrasa odwiedzi Frombork nad Zalewem Wiślanym, gdzie połowę życia spędził Mikołaj Kopernik. Słynny astronom jadał wiele ryb, dbając o lekką i zdrową dietę.
Oglądaj w telewizji
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
W Wigilię Karol Okrasa odwiedzi Frombork nad Zalewem Wiślanym, gdzie połowę życia spędził Mikołaj Kopernik. Słynny astronom jadał wiele ryb, dbając o lekką i zdrową dietę. Kucharz przygotuje bigos z kawałkami trocia i miętusa w słodko-kwaśnym sosie z marynowanych grzybów. Następnie przyrządzi rybę w sosie musztardowym, a także opalane w sianie filety. Inspirację dla niego stanowić będzie książka kulinarna "Compendium Ferculorum" Stanisława Czernieckiego.