Okrasa łamie przepisy: Pyry z gzikiem i plińce z pomoćką
W skrócie
Kucharz opowie o wielkopolskich pyrach z gzikiem. Są to gotowane w mundurkach ziemniaki z twarogiem, cebulą i szczypiorem. Podobna potrawa występuje na Warmii. Nazywa się ją tam plińcami z pomoćką.
Oglądaj w telewizji
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa opowiada widzom o wielkopolskich pyrach z gzikiem. Są to gotowane w mundurkach ziemniaki w towarzystwie twarogu wraz z cebulą i szczypiorem. Danie powstało w połowie XIX wieku. Podobna potrawa występuje na Warmii. Nazywa się ją tam plińcami z pomoćką. Kucharz przygotuje pyry z gzikiem, serwując je ze stekiem wołowym, a także plińce i pastę z sera i śledzia, nazywaną - hekele.