Ewa gotuje (288)

magazyn kulinarny Polska 2016  od 7 lat
zdjęcie

W skrócie

Tym razem prowadząca przygotuje kaczą pierś w sosie śliwkowym oraz kluski śląskie z jabłkiem. Później upiecze kremówkę.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Ewa Wachowicz prezentuje przepisy zainspirowane kuchnią z różnych zakątków świata, a także odkrywa uroki rodzimych potraw. Smaczne, elegancko podane dania, które proponuje, są szybkie w przygotowaniu i skomponowane z powszechnie dostępnych składników. Prowadząca podpowie również, jak można pięknie nakryć stół. A jej kuchnię odwiedzą goście specjalni - autorzy ciekawych przepisów i laureaci konkursu na najlepszą recepturę.

W tym odcinku Ewa Wachowicz upiecze kremówkę, która jest jednym z najbardziej znanych polskich deserów, a swoją sławę zawdzięcza anegdocie Jana Pawła II. Od tamtej pory ciasto francuskie przełożone kremem budyniowym często nazywane jest kremówką papieską lub wadowicką. Gotowanie zacznie się jednak od potrawy słonej, choć z nutą słodyczy - będzie to pierś kaczki w sosie śliwkowym i kluski śląskie z jabłkiem.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...