Okrasa łamie przepisy: W krzyżackiej kuchni

W skrócie
Kucharz Karol Okrasa wyrusza do Torunia na zaproszenie prof. Jarosława Dumanowskiego. Historyk przekaże mu zbiór przepisów kucharskich z XV wieku, który najprawdopodobniej pochodzi z Malborka.
Oglądaj w telewizji
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa wyrusza do Torunia na zaproszenie prof. Jarosława Dumanowskiego. Historyk przekaże mu zbiór przepisów kucharskich pochodzących z XV w., który pochodzi najprawdopodobniej z Malborka. Tłem do gotowania będą ruiny zamku krzyżackiego. Karol przygotuje trzy dania inspirowane kuchnią krzyżacką. Pierwszym daniem będzie zupa rybna z szafranem, octem piwnym i kwiatem muszkatołowym. Druga potrawa to kura na czarno, czyli posypana upalonym piernikiem podana z ciepłą sałatką z grochu i buraków. Na koniec kucharz przygotuje białą kiełbasę z cebulą i rodzynkami.