Makłowicz w podróży: Podróż 1. Trentino - Alto Adige. Skarby południowego Tyrolu

magazyn kulinarny  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Robert Makłowicz w rodowej siedzibie hrabiów Tyrolu przyrządza knedle serowe na posłaniu z buraków. W stolicy regionu Bolzano opowiada o lokalnej kuchni.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.

W pierwszym odcinku Robert Makłowicz odwiedza autonomiczną niemieckojęzyczną prowincję włoską, która słynie z licznych zamków. W rodowej siedzibie hrabiów Tyrolu przyrządza knedle serowe na posłaniu z buraków. Następnym etapem podróży jest stolica regionu Bolzano. Przy okazji zakupów w delikatesach i na targu warzywnym Robert Makłowicz opowiada o lokalnej kuchni, która łączy elementy włoskie i tyrolskie. Następnie na Piazza Walther przygotowuje buraczane kluski z kapustą i szpekiem. W okolicach Val di Senales, gdzie znaleziono Ötzi, człowiek lodu, powstanie następna potrawa - papardelle z ragout z jelenia. Wyprawa kończy się w uzdrowisku, które oferuje m.in. kąpiele winne.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...