Makłowicz w podróży: Podróż 21. Austria i Szwajcaria - Silvretta

W skrócie
Relacja z podróży krakowskiego kucharza do austriackiego Ischgl. Można tu bez zdejmowania nart robić zakupy w sklepach i jeść w restauracjach.
Oglądaj w telewizji

Opis
Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.
Relacja z podróży krakowskiego kucharza do narciarskiej stolicy Europy. Położone u stóp alpejskiego masywu Silvretta, austriackie Ischgl to miejsce, którego żaden miłośnik sportów zimowych nie może ominąć. Trasy dla narciarzy są tak wyznaczone, że z łatwością można przedostać się do leżącego po drugiej stronie góry szwajcarskiej miejscowości Samnaun Compatsch. Praktyczni Szwajcarzy urządzili wszystko tak, że bez zdejmowania nart można robić zakupy w sklepach wolnocłowych i stołować się w miejscowych restauracjach. Makłowicz znajduje w tamtejszym menu takie specjały, jak plastry wędzonej wołowiny oraz polentę z górskim serem i szpinakiem. Na stoku w Ischgl Robert odwiedza jeszcze jedną restaurację. Jest to duży samoobsługowy lokal o nazwie Alpenhaus, w którym degustuje pieczeń wieprzową z knedlem bułczanym i zasmażaną kiszoną kapustą oraz knedel drożdżowy w sosie waniliowym. Samodzielnie zaś przyrządza typowe tyrolskie dania: kapustę kraszoną skwarkami i kluski z mięsem.