Makłowicz w podróży: Podróż 43. Kanada - Quebeck. Słodkie klonowanie

W skrócie
Robert Makłowicz poznaje dawne metody pozyskiwania syropu klonowego - symbolu Kanady. Przyrządza magret de canard, czyli pierś z kaczki w pomarańczach z octem z syropu klonowego i quebecką whiskey.
Oglądaj w telewizji

Opis
Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.
Robert odwiedza miejsca związane z produkcją i wykorzystaniem symbolu Kanady - syropu klonowego. Najpierw poznaje dawne metody pozyskiwania syropu, a następnie obserwuje współczesną produkcję na światową skalę. Próbuje różnych potraw, m.in. grochówki - bez wędzonki, ale właśnie z syropem klonowym. Jako danie odcinka przyrządza magret de canard, czyli pierś z kaczki w pomarańczach z octem z syropu klonowego i quebecką whiskey.