Makłowicz w podróży: Filipiny - Wzwyż po ryż

magazyn kulinarny Polska 2017  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Robert Makłowicz leci z Manili na północ samolotem, by zobaczyć tarasowe pola ryżowe wokół Banaue, uważane przez Filipińczyków za ósmy cud świata. Leżą one w górach Cordillera Central.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.

Robert Makłowicz leci z Manili na północ samolotem, by zobaczyć tarasowe pola ryżowe wokół Banaue, uważane przez Filipińczyków za ósmy cud świata. Leżą one w górach Cordillera Central na wysokości ponad 1000 m n.p.m. Podróżujący kucharz gotuje rosół z kury z ryżem. Powrót do miasta odbywa się na dachu kolorowego jeepneya. W miejscowych restauracjach zaserwowane zostają kolejne dania z ryżem: chopsuey z chińskim rodowodem, curry indyjskie, wieprzowina oraz pancit bihon, czyli makaron ryżowy.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...