Makłowicz w podróży: Podróż 6. Friuli - Wenecja Julijska. Od podszewki
W skrócie
Robert Makłowicz odwiedza północno-wschodnie Włochy, gdzie przysmakiem są kiełbaski z polentą i wędzonym serem i frico - ziemniaczany placek z serem Montasio.
Oglądaj w telewizji
Opis
Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.
Trzecia relacja z podróży kucharza z Krakowa po Półwyspie Apenińskim. W poszukiwaniu włoskich specjałów Makłowicz odwiedza m.in. Udine, Gradisca d'Isonzo, San Daniele Po, Cividale del Friuli i Gorycję. W północno-wschodnich Włoszech jada się trochę inaczej niż w Lazio czy Toskanii. Na tych terenach ślady dawnego panowania Rzymian, Longobardów, Wenecjan i Habsburgów widoczne są także w kuchni. Za przysmak uważane są tam m.in.: kiełbaski z polentą i wędzonym serem, frico czyli ziemniaczany placek z serem Montasio, mlinci z pieca czyli kluski z mąki gryczanej i lody z oliwą oraz kiełbasa musetto wyrabiana ze świńskich ryjków. Do posiłków podaje się wina z Carso i Collio oraz wyborną grappę jednoodmianową.