Makłowicz w podróży: Podróż 44. Sardynia - Koral, korek i langusta

magazyn kulinarny Polska 2014  b.o.
zdjęcie

W skrócie

W wodach Sardynii, a zwłaszcza zatoki wokół miasta Alghero, łowi się koral od czasów antycznych. Robert Makłowicz podąża tropem Katalończyków, którzy dominowali na wyspie przez 400 lat.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.

W wodach Sardynii, a zwłaszcza zatoki wokół miasta Alghero, łowi się koral już od czasów antycznych. Robert Makłowicz podąża tropem Katalończyków, którzy dominowali na wyspie przez 400 lat. Odnajduje wpływy ich kultury w miejscowym języku oraz kuchni, m.in. tuńczyku po katalońsku z kieliszkiem chardonnay. Prowadzący udaje się też do gajów korkowych w Calangianus i tradycyjnej wytwórni korka. Na wyspie Asinara odwiedza dawne więzienie Fornelli, w którym przetrzymywano najgroźniejszych terrorystów i mafiosów.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...