Makłowicz w podróży: Podróż 7. Izrael - Morze Czerwone
W skrócie
Przez sześć tygodni Robert Makłowicz podróżuje po Izraelu. Później w położonej pośród piasków oazie przyrządzi lokalny przysmak - placki pita.
Oglądaj w telewizji
Opis
Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.
Siódma podróż z serii wypraw łączących poszukiwania kulinarnych inspiracji z poznawaniem historii i kultury odwiedzanych regionów. Przez sześć tygodni Robert Makłowicz podróżuje po Izraelu. W Niedzielę Palmową zwiedza stolicę państwa Jerozolimę, a w Wielkanoc wędruje śladami wydarzeń opisanych w Piśmie Świętym. Później podróżnik z Krakowa uda się do leżącego przy granicy z Egiptem i Jordanią miasta Ejlat, które kusi turystów luksusowymi ośrodkami wczasowymi. W będącym miejscową atrakcją delfinarium przygotuje rybę w ostrym sosie. Następnie w położonej pośród piasków oazie przyrządzi lokalny przysmak - placki pita. Na koniec dnia, tym razem w ruinach starożytnego miasta Nabatejczyków sporządzi sałatkę z awokado z pastą sezamową i jogurtem.