Dolce vita według Davida Rocco: Zbiory oliwek (6)
(David Rocco's Dolce Vita 4: The Olive Harvest)
W skrócie
Od pokoleń zbiór oliwek i ich tłoczenie są we Włoszech jednym z najważniejszych wydarzeń kulinarnych. Toskańczycy biorą urlop, by w nim uczestniczyć. Rocco odwiedza znajomą, która produkuje oliwę.
Oglądaj w telewizji
Opis
W czwartym sezonie programu Dolce vita według Davida Rocco gospodarz i jego rodzina wracają do korzeni i przeprowadzają się do liczącego kilkaset lat domu na toskańskiej prowincji, w pobliżu Chianti. Davida fascynuje kuchnia chłopska, na której opiera się włoska tradycja kulinarna. Gotuje przy użyciu świeżych, sezonowych składników, po które może sięgnąć każdy kucharz-amator.
W tym odcinku
Od pokoleń zbiór oliwek i ich tłoczenie stanowiły we Włoszech jedno z najważniejszych wydarzeń kulinarnych. Toskańczycy biorą urlop, żeby wziąć w nim udział i odebrać wynagrodzenie w postaci oliwy. Odwiedzimy Fattorię La Vacchio, gdzie przyjaciółka Davida, Faye, i jej rodzina produkują ekologiczną oliwę z oliwek.