Kuchenne rewolucje (8/13)
W skrócie
Nieopodal poznańskiego rynku mieści się restauracja Szachownica. Urozmaicony spis potraw, kucharze wygrywający konkursy kulinarne i położenie w centrum miasta nie zapewniły jej sukcesu.
Oglądaj w telewizji
Opis
Magda Gessler przyjmuje zaproszenia kolejnych właścicieli lokali gastronomicznych w Polsce, którzy potrzebują pomocy. Odwiedza restauracje wymagające zmian i przejmuje w nich obowiązki szefa. Wykorzystuje swoje doświadczenie w branży i niezawodną intuicję. Próbuje potraw, testuje umiejętności personelu i sprawdza higienę pracy. Potem na dwa dni zamyka lokal i wprowadza poprawki: układa nową kartę, uczy kulinarnych sztuczek i zmienia wystrój wnętrz. Goście ocenią efekty metamorfozy lokalu. Po kilku tygodniach Magda Gessler wraca, by sprawdzić, czy wprowadzone przez nią reguły są przestrzegane i przeprowadzony eksperyment okazał się sukcesem.
Nieopodal poznańskiego rynku mieści się restauracja Szachownica. Nowi właściciele lokalu postanowili zachować w menu bretońskie naleśniki gryczane, ale kartę wzbogacili również o dania kuchni polskiej. Jednak ani urozmaicony spis potraw, ani młodzi kucharze wygrywający konkursy kulinarne, ani też położenie w centrum Poznania nie zapewniło restauracji sukcesu. Problemom lokalu przyjrzy się Magda Gessler.