Makłowicz w podróży: Podróż 4. Mołdawia - Mołdawia winem płynąca

magazyn kulinarny  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Robert Makłowicz w Mołdawii degustuje mołdawskie wina i przygotowuje tutejsze potrawy: gołąbki w liściach winogron, wieprzowe ragout z mamałygą, bryndzę z warzywami.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.

Robert Makłowicz dociera do Mołdawii. Przeprowadza degustację znanego w świecie mołdawskiego wina, odwiedza również kilka słynących ze swoich wyrobów winnic oraz największe na świecie piwnice do przechowywania tego wybornego trunku. Oczywiście tradycyjnie nie zabraknie przepisów na miejscowe przysmaki. Kucharz podróżnik przygotuje m.in. gołąbki w liściach winogron, wieprzowe ragout z mamałygą oraz bryndzę z warzywami.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...