Makłowicz w podróży: Podróż 17. Walia - Nie tylko zamki

magazyn kulinarny Polska 2010  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Robert Makłowicz w północno-zachodniej Walii, w bajkowym miasteczku Portmeirion, przyrządza dorsza w sosie włoskim. Nad miasteczkiem góruje zamek, gdzie mieści się tu hotel i restauracja.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.

Tym razem Robert Makłowicz odwiedza północno-zachodnią Walię. Nad rzeką Dwyryd, która uchodzi do Zatoki Cardigańskiej, leży bajkowe miasteczko w stylu włoskim - Portmeirion, które powstało jako projekt i spełnienie artystycznych marzeń sir Clougha Williamsa-Ellisa, wybitnego architekta, który zapragnął odtworzyć tu klimat śródziemnomorskiego kurortu. Sir Clough łączył w swoich dziełach dwa światy - celtycki i śródziemnomorski. Takim połączeniem jest również danie, które Robert zamierza przyrządzić - dorsz w sosie włoskim. Nad miasteczkiem góruje zamek. Zbudowany w średniowieczu, w połowie XIX w. został przebudowany w modnym w epoce wiktoriańskiej stylu pseudogotyckim. Dziś mieści się tu hotel i restauracja. Na stole ustawionym w przyzamkowym ogrodzie Robert Makłowicz degustuje dania miejscowej kuchni - soczewicę i creme brulee z rabarbarem.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...