Makłowicz w podróży: Podróż 17. Walia - Przez góry

magazyn kulinarny Polska 2010  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Makłowicz gości w wiosce Ty Mawr w Walii. Na zaproszenie właściciela pensjonatu próbuje miejscowych specjałów - przegrzebków z młodym groszkiem i deserów z rabarbaru.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.

Kucharz z Krakowa gości w górskiej wiosce o nazwie Ty Mawr położonej w jednej z najpiękniejszych krain Walii - Snowdonii. W osadzie znajduje się zabytkowy, liczący blisko 300 lat hotelik w stylu gregoriańskim. Na zaproszenie właściciela pensjonatu Makłowicz bierze udział w degustacji kilku miejscowych specjałów - przegrzebków z młodym groszkiem i deserów z rabarbaru w pięciu smakach. Po wizycie w hotelu Polak samodzielnie przyrządza tradycyjny walijski specjał welsh rabbit, którego głównym składnikiem wbrew nazwie jest nie królicze mięso, lecz ser. Na koniec kucharz z Krakowa przeniesie się do miasteczka Porthmadog, gdzie zwiedzi browar Purple Moose. Co ciekawe do produkcji najpopularniejszego gatunku piwa, które tam powstaje używany jest chmiel z Lubelszczyzny.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...