Makłowicz w podróży: Podróż 17. Walia - Celtowie, węgiel i morze

magazyn kulinarny Polska 2010  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Robert Makłowicz w walijskim Blaenavon odwiedza sklepik z lokalnymi specjałami i niewielką serownię. W nadmorskim Swansea przyrządza miejscowy przysmak - przegrzebki.

Oglądaj w telewizji

Śr 20.11 16:45
TVP HDlogo
Nd 24.11 6:55
TVP HDlogo

Opis

Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.

Walijska podróż Roberta Makłowicza zaczyna się w sennym miasteczku Blaenavon, którego główną atrakcją turystyczną jest założona w XVIII-wieku kopalnia węgla kamiennego. W Blaenavon kucharz z Krakowa odwiedza sklepik z miejscowymi specjałami, na którego tyłach działa niewielka rodzinna serownia produkująca jedenaście rodzajów cheddara i cztery rodzaje sera koziego. Kolejny etap podróży to nadmorska miejscowość Swansea, której mieszkańcy słynną z wypasu owiec. Osadę założył w XI wieku król Wikingów Swen Widłobrody. Lokalnym przysmakiem są tam prócz jagnięciny, ryby i owoce morza, zwłaszcza przegrzebki, zwane tam cockles.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...