Makłowicz w podróży: Podróż 16. Estonia - Tallin
W skrócie
Kucharz z Krakowa zatrzymuje się w stolicy Estonii. Członkini Instytutu Kulinarnego przygotuje mu lokalny przysmak. Podróżnik uda się też do restauracji oferującej potrawy z czosnkiem.
Oglądaj w telewizji
Opis
Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.
Kucharz z Krakowa zatrzymuje się w stolicy Estonii, przez znawców architektury uznawane za najlepiej zachowane miasto o średniowiecznym układzie ulic. Dla gościa z zachodu mieszkanka Tallina i członkini Instytutu Kulinarnego, Angelina Udeküll, przygotuje lokalny przysmak: placek z ciasta francuskiego z porami i solonymi szprotami. Po degustacji dania estońskiej kucharki Makłowicz udaje się do restauracji Balthazar, która specjalizuje się w potrawach z czosnkiem. W menu znajdują się m.in. desery lodowe, których głównym składnikiem jest ta przyprawa.