Makłowicz w podróży: Podróż 13. Austria - Dolina Gastein
W skrócie
Dolina Gastein jest słynna z wód leczniczych. W XIX w. Bad Gastein stało się eleganckim kurortem. Robert Makłowicz przyrządza tu kaiser schnitzel wg historycznego przepisu.
Oglądaj w telewizji
Opis
Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.
Pierwszym przystankiem na trasie podróży po Austrii jest dolina Gastein. W średniowieczu region ten słynął głównie z wydobycia minerałów, dziś u podnóża Wysokich Taurów zamiast poszukiwaczy skarbów, można spotkać miłośników sportów zimowych i kuracjuszy. Już w wiekach średnich pojawiały się głosy o cudownych właściwościach Gastein. W leczniczych wodach, które badał słynny doktor Paracelsus, austriaccy monarchowie zażywali kąpieli już w XV wieku, a w dziewiętnastym stuleciu Bad Gastein zmieniło się w elegancki kurort, chętnie odwiedzany przez europejską arystokrację. Ukoronowaniem wizyty w austriackim kurorcie jest kaiser schnitzel z kluskami i sosem według historycznego przepisu, które krakowski znawca kuchni przyrządza przy miejskiej promenadzie, a także degustacja strudli.