Makłowicz w podróży: Podróż 13. Austria - Narty u Amadeusza

magazyn kulinarny Polska 2010  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Robert Makłowicz przebywa w austriackim regionie Ski Amade. Wierny tradycji austro-węgierskiej, przygotowuje myśliwski prowiant cesarza Franciszka Józefa.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.

Na miejsce zimowego wypoczynku kucharz z Krakowa wybrał austriacki region Ski Amade. Na gościa z Polski czekają tam nie tylko doskonale przygotowane szlaki narciarskie, lecz także miejscowe przysmaki. Makłowicz, wierny tradycji austro-węgierskiej, przyrządza sobie na górskiej hali narciarski posiłek według przepisu na myśliwski prowiant cesarza Franciszka Józefa. W leśnej restauracji próbuje lokalnej specjalności: żeberek z patelni z knedlami, duszoną kapustą i świeżo startym chrzanem, a przed zamkiem grafów von Platz sam gotuje serowe knedle z sałatą i popularnym w kuchni styryjskiej olejem z pestek dyni.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...