Makłowicz w podróży: Podróż 5. Środkowa Dalmacja - Split
W skrócie
Robert Makłowicz w Splicie nad Adriatykiem przyrządza carpaccio z tuńczyka z sałatką ziemniaczaną i algami oraz penne po marynarsku. Tutejsza kuchnia łączy różne tradycje.
Oglądaj w telewizji
Opis
Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.
W tym odcinku krakowski kucharz udaje się do Splitu nad Morzem Adriatyckim. Tamtejsza kuchnia w wyjątkowy sposób łączy upodobania kulinarne współczesnych mieszkańców miasta z wpływami greckimi, rzymskimi oraz weneckimi. Wspólnie z miejscowymi restauratorami Robert Makłowicz próbuje przygotować kilka dań wchodzących w skład typowego menu mieszkańca Splitu. Ze specjałów, które przyrządzają, warto polecić: carpaccio z tuńczyka z sałatką ziemniaczaną i morskimi algami zwanymi vlasulje, czyli peruki, oraz makaron penne po marynarsku.