Makłowicz w podróży: Podróż 2. Ekwador - Pod wulkanem

magazyn kulinarny Polska 2008  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Ostatni etap podróży po Ekwadorze. Robert Makłowicz próbuje miejscowych specjałów, np. kurczaka w sosie z orzeszków ziemnych. Towarzyszy też pieczeniu na rożnie świnki morskiej.

Oglądaj w telewizji

Czw 28.11 19:45
TVP Rozrywkalogo
Pt 29.11 10:05
TVP Rozrywkalogo

Opis

Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.

Ostatni etap podróży po Ekwadorze. Trasę kulinarnego obieżyświata wyznacza przecinająca kontynent z południa na północ Drogą Panamerykańska. Przystankami są przydrożne jadłodajnie, plantacja róż należąca do rodaka z Krakowa oraz zabytkowa hacjenda La Cinega. Prowadzący kosztuje miejscowe specjały - kurczaka w sosie z orzeszków ziemnych i leczniczego wywaru z sokiem sangre de drago i lokalny przysmak kartoflankę, obserwuje również przyrządzanie tutejszej specjalności - pieczonej na rożnie morskiej świnki.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...