Makłowicz w podróży: Podróż 16. Estonia - Inflanty

magazyn kulinarny Polska 2010  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Kontynuacja podróży po Estonii. Robert Makłowicz na estońskiej wyspie Muhu próbuje pstrąga tęczowego. Potem na Saremie degustuje tamtejszy chleb z ziarnami.

Oglądaj w telewizji

Nd 24.11 6:20
TVP HDlogo

Opis

Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.

Kucharz z Krakowa kontynuuje podróż po historycznej krainie północnego Bałtyku. Poszukiwania oryginalnych potraw prowadzą kulinarnego podróżnika na jedną z estońskich wysp Muhu, gdzie próbuje on dania przypominającego nasze pyry z gzikiem oraz pstrąga tęczowego. Kolejna odwiedzana wyspa to Saremie, największa z wysp estońskich, znana dawniej pod niemiecką nazwą jako Ozylia, która słynie z wyśmienitych wypieków. Gość z Polski degustuje tam ciemny chleb z ziarnami sezamu, słonecznika i siemieniem lnianym, wypiekany z mąki mielonej w okolicznym wiatraku.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...