Makłowicz w podróży: Podróż 6. Friuli - Wenecja Julijska. Triest

magazyn kulinarny Polska 2008  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Kucharz z Krakowa zatrzymuje się we włoskim porcie Triest urzekającym wiedeńską architekturą. Wpływy Habsburgów widoczne są także w upodobaniach kulinarnych.

Oglądaj w telewizji

Pt 13.12 19:50
TVP Rozrywkalogo
Pon 16.12 10:05
TVP Rozrywkalogo

Opis

Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.

Tym razem kucharz z Krakowa zatrzymuje się we włoskim porcie Triest w północno-wschodniej części kraju. W mieście do czasów współczesnych zachowały się liczne pamiątki po monarchii austro-węgierskiej i jej kosmopolitycznym charakterze. Wielokulturowy Triest urzeka turystów swoimi wspaniałymi kawiarniami i wiedeńską architekturą. Wpływy Habsburgów widoczne są także w upodobaniach kulinarnych mieszkańców. Wśród propozycji kulinarnych odcinka znalazły się m.in. zupa jota, przysmak kuchni słoweńskiej oraz typowo włoskie dania jak frito misto i spaghetti z sercówkami.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...