Makłowicz w podróży: Podróż 6. Friuli - Wenecja Julijska. Triest
W skrócie
Kucharz z Krakowa zatrzymuje się we włoskim porcie Triest urzekającym wiedeńską architekturą. Wpływy Habsburgów widoczne są także w upodobaniach kulinarnych.
Oglądaj w telewizji
Opis
Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.
Tym razem kucharz z Krakowa zatrzymuje się we włoskim porcie Triest w północno-wschodniej części kraju. W mieście do czasów współczesnych zachowały się liczne pamiątki po monarchii austro-węgierskiej i jej kosmopolitycznym charakterze. Wielokulturowy Triest urzeka turystów swoimi wspaniałymi kawiarniami i wiedeńską architekturą. Wpływy Habsburgów widoczne są także w upodobaniach kulinarnych mieszkańców. Wśród propozycji kulinarnych odcinka znalazły się m.in. zupa jota, przysmak kuchni słoweńskiej oraz typowo włoskie dania jak frito misto i spaghetti z sercówkami.