Makłowicz w podróży: Podróż 45. Kuba - Plażowa
W skrócie
Podróżnik poznaje turystyczne oblicze Kuby. Przyrządza karaibski przysmak - enchilado de camarones, czyli krewetki w sosie. W restauracji zamawia m.in. ryż z fasolą i placki z zielonych bananów.
Oglądaj w telewizji
Opis
Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.
Robert poznaje turystyczne oblicze Kuby. Odwiedza zagłębie wielkich hoteli usytuowane w północnej części wyspy. Stamtąd wybiera się w rejs łodzią motorową, a następnie na pomoście przyrządza karaibski przysmak - enchilado de camarones, czyli krewetki w sosie. Kulinarne doznania czekają na podróżnika także na pokładzie katamaranu. Kucharz próbuje krewetek duszonych w maśle z pietruszką i czosnkiem, ryby panierowanej w cieście i ogona langusty. Na koniec dnia Robert udaje się do restauracji, w której zamawia typowo kubańskie dania - ryż z fasolą, placki z zielonych bananów i prosię z chrupiącą skórką.