Makłowicz w podróży: Podróż 12. Armenia - Wokół Erywania
W skrócie
Robert Makłowicz kontynuuje podróż po Armenii, kraju najstarszego chrześcijaństwa. Karta dań obejmuje pieczoną jagnięcinę, pierogi chinkali, chleb lawasz, kebab na szpadkach.
Oglądaj w telewizji
Opis
Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.
Kucharz z Krakowa kontynuuje swoją podróż po Armenii. Kraj ten jako pierwsze państwo na świecie - już w 301 roku - przyjął chrzest. W pobliżu stolicy zachowało się wiele wspaniałych zabytków z tamtego czasu. Wśród nich budowle wzniesione przez pierwszego katolikosa: katedra w Echmiadzin, miejsce przechowywania cennych relikwii, i częściowo wykuty w skale klasztor Geghard. Jak zwykle nie zabraknie odkryć kulinarnych. Bogata karta dań z Armenii obejmuje pieczoną tradycyjną metodą jagnięcinę, ormiańsko - gruzińskie pierogi chinkali, chleb lawasz, kebab na szpadkach i sałatkę z czerwonej fasoli z orzechami i ziołami.