Okrasa łamie przepisy: Wyprawa do wsi Skroblaki
W skrócie
Karol Okrasa przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Przygotowuje proste lokalne potrawy wraz z zaproszonymi do programu gośćmi.
Oglądaj w telewizji
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa odwiedza Skroblaki, niewielką wioskę przy granicy z Białorusią w Puszczy Knyszyńskiej, gdzie żyje już tylko garstka starszych mieszkańców. Pani Katarzyna i jej siostra Anna, chcąc ocalić lokalne kulinarne tradycje, prowadzą Koło Gospodyń Wiejskich. Odtwarzają dawne przepisy, pokazują, jak dawniej radzono sobie z niedostatkiem produktów. Dla swego gościa przygotują m.in. prostą zupę z wody po gotowaniu ziemniaków, zupę na wodzie po kiełbasie czy "tołkanicę", a on sam zaproponuje zupę na wywarze z wędzonej ryby oraz chlebową polewkę z halloumi.


