W kotle historii: Barszcz polski, barszcz ukraiński. Wokół unii hadziackiej

W skrócie
Łukasz Modelski przybliża kulinarne ciekawostki z dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej dacie. Historyk sztuki i kultury średniowiecza przedstawi przepisy m.in. mistrzów kuchni w Wersalu.
Oglądaj w telewizji


Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
16 września 1658 roku w Hadziaczu zawarto umowę między Rzeczpospolitą Obojga Narodów a Kozackim Wojskiem Zaporoskim. Dokument ten, mimo że nigdy nie został w pełni zrealizowany, miał na celu ponowne zbliżenie i zjednoczenie obu stron po wcześniejszych konfliktach. Hetman Zaporoski wraz ze swoim wojskiem przyjął polskich komisarzy, uznając pełną władzę królewską i deklarując gotowość do pojednania. Kozacy przystąpili do unii z konieczności, szukając obrony przed dotychczasowymi trudnościami. Król, w duchu przebaczenia, wezwał ich do jedności, a obie strony zobowiązały się do zachowania pokoju i współpracy. Wspominając okoliczności, jakie towarzyszyły podpisaniu ugody hadziackiej, Łukasz Modelski zaprasza na barszcz polski i ukraiński.