Okrasa łamie przepisy: Wiosenne sałatki z grilla

magazyn kulinarny Polska 2025  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Karol Okrasa przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Przygotowuje proste lokalne potrawy wraz z zaproszonymi do programu gośćmi.

Oglądaj w telewizji

So 26.04 14:25
TVP 1logo

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Karol Okrasa tym razem zaprezentuje wiosennego grilla, na którym nie znajdziemy tradycyjnych potraw, takich jak kiełbasy, karkówki czy kaszanki. Zamiast tego, skupi się na zdrowszych propozycjach, idealnych dla osób preferujących warzywa, ryby i lekkie mięsa. Kucharz przygotuje trzy sałatki, pełne kolorów i różnorodnych grillowanych warzyw. Pierwsza z nich to sałatka z grillowanych pieczarek z salsą z czosnku niedźwiedziego i owczym twarogiem. Kolejna propozycja to sałatka z grillowanych szparagów z dodatkiem wędzonego łososia, serwowana z grillowanymi plackami ziemniaczanymi. Trzecia sałatka składa się z grillowanych ziemniaczków z sosem z pieczonych warzyw oraz szaszłyków z kurczaka marynowanego w stylu orientalnym.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...