Okrasa łamie przepisy: Gęś w czereśniach
W skrócie
Z kuchni staropolskiej wywodzi się zwyczaj dodawania owoców do potraw z mięs i ryb. Kucharz sięgnie po czereśnie. Wykorzysta je do przygotowania trzech potraw m.in. placka z serem i cebulą.
Oglądaj w telewizji
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Z kuchni staropolskiej wywodzi się zwyczaj dodawania owoców do potraw z mięs i ryb. Do dziś zachowały się przepisy na kaczkę z jabłkami czy karpia z rodzynkami na wigilię, ale menu przodków pełne było i innych owoców w wersji wytrawnej. Kucharz sięgnie po czereśnie. Wykorzysta je do przygotowania trzech potraw: drożdżowego placka z serem, kindziukiem i cebulą, gęsich wątróbek duszonych z cebulą i miodem pitnym oraz ciepłej sałatki z mięsa gęsich ud, podanej pod sosem zabajone.