Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Żurawina nie tylko dla głuszca

magazyn kulinarny Polska 2023  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Karol wykorzysta owoce żurawiny do stworzenia wyjątkowych potraw. Zaproponuje m.in. kotleciki z sarniej łopatki glazurowanej, wątróbki drobiowe podane z konfiturą, a także niecodzienne trufle.

Oglądaj w telewizji

Czw 12.12 19:15
TVP Rozrywkalogo
Pt 13.12 7:45
TVP Rozrywkalogo

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Karol Okrasa wyrusza do Nadleśnictwa Biłgoraj. Tutejsze lokalne owoce leśne przyciągają w sezonie nie tylko zbieraczy runa, ale też liczne ptaki. Wśród nich znajduje się głuszec. Ten szlachetny okaz dziś jest pod ochroną. Zamiast samemu trafić na talerz, znajdzie się na nim jego przysmak. Pyszne i bogate w witaminy owoce żurawiny kucharz wykorzysta do stworzenia wyjątkowych potraw. Ugotuje między innymi kotleciki z sarniej łopatki glazurowanej, wątróbki drobiowe podane z konfiturą z żurawiny i cebuli oraz niecodzienne trufle.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...