Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Festiwal ziemniaka
W skrócie
Kucharz udaje się do Muzeum Wsi Radomskiej na festiwal ziemniaka. Przygotuje kluski ziemniaczane aromatyzowane popiołem z siana, duszone w cebuli udka kurczaka i zupę kartoflaną z maślanką i salsą.
Oglądaj w telewizji
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Kucharz udaje się do skansenu w Muzeum Wsi Radomskiej na festiwal ziemniaka połączony z konkursem kulinarnym na regionalne potrawy z tego warzywa. Karol jest na nim częstym gościem, zasiadając w jury. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich ze wsi Skłoby poczęstują go własnoręcznie przygotowanymi, wielokrotnie nagradzanymi przysmakami. Będą to gulby - wydrążone ziemniaki z farszem z cebuli i boczku, zapieczone następnie w ognisku, oraz porka, czyli rodzaj prażuchy. Prowadzący przygotuje zaś kluski ziemniaczane aromatyzowane popiołem z siana, podane z szybkim pesto z orzechów i rukoli, duszone w cebuli uda kurczaka, zapieczone z młodymi ziemniaczkami i serem oraz zupę kartoflaną z maślanką i salsą z pieczonej papryki.