Ewa gotuje (491)

W skrócie
Na początek gospodyni poda jajka poszetkowe, okraszone roztopionym masłem aromatyzowanym słodką papryką w proszku. Zostaną one podane z sosem z jogurtu greckiego doprawionym oliwą i sokiem z cytryny.
Oglądaj w telewizji
Opis
Kolejna seria popularnego programu kulinarnego. W gastronomii pojawił się nieco odmienny trend, zgodnie z którym najmodniejsza w 2023 będzie kuchnia nostalgiczna, polegająca na powrocie do smaków z lat naszej młodości - innymi słowy do przepisów wykorzystywanych przez mamy i babcie. Dla Ewy to żadna nowość, bowiem od lat sięga do sprawdzonych receptur znanych z domu rodzinnego. Tak będzie również w tym sezonie programu. Prowadząca przypomni także przepisy zdobyte podczas swoich licznych zagranicznych podróży.
Na początek gospodyni poda jajka poszetkowe, okraszone roztopionym masłem aromatyzowanym słodką papryką w proszku. Zostaną one podane z sosem z jogurtu greckiego doprawionym oliwą, czosnkiem i świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Jako danie główne będzie przysmak z Grecji - zapiekanka makaronowa giouvetsi. Można ją przygotować z różnych rodzajów mięsa. Na deser Ewa zrobi wyśmienite bułeczki pachnące kardamonem i cynamonem.