Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Specjały ze Wzgórz Dylewskich
W skrócie
Kucharz odwiedzi malownicze Wzgórza Dylewskie. W tym odcinku zrobi chłodnik z pomidorów z salsą ogórkową, glazurowane morele ze szpinakiem oraz kozim twarogiem, a także sos boloński.
Oglądaj w telewizji
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa odwiedzi malownicze Wzgórza Dylewskie, które są pozostałością po ostatnim zlodowaceniu. Obszar ten zachwyca bujnymi lasami, pięknymi szlakami i ciekawymi przysmakami regionalnymi. Przykładem takiego rarytasu jest dojrzewająca szynka pani Dagmary. Wyrób ten został doceniony przez Ministerstwo Rolnictwa, które wpisało ją na listę tradycyjnych produktów. W tym odcinku kucharz zrobi chłodnik z pomidorów z salsą ogórkową, glazurowane morele ze szpinakiem i kozim twarogiem, a także sos boloński z mielonej wieprzowiny i dojrzewającej szynki.