Kuchenne rewolucje: Grudziądz, Pod Kamienicą (3/17)
W skrócie
Krzysztof liczył, że goście będą przychodzić do jego restauracji na domowe obiady. Starania przyniosły skutek na krótko. Magda Gessler wkracza do akcji.
Oglądaj w telewizji
Opis
Magda Gessler podróżuje po kulinarnej mapie Polski już od dziesięciu lat. Nowy sezon przyniesie niemal niemożliwe rozwiązania - wszystko, by pomóc upadającym restauracjom otworzyć się na nowe smaki. Ekspertka odwiedza m.in. Chorzów, Ustroń, Piłę, Szczecinek, Banino i Napachanie.
W Grudziądzu, nieco oddalona od ścisłego centrum miasta, działa restauracja Pod Kamienicą. Budynek, w której się mieści, został wybudowany w 1912 roku. Właściciel Krzysztof początkowo otworzył tam kawiarenkę, ale ostatecznie zamienił ją na restaurację, Marzył o stworzeniu wspólnego biznesu ze swoim dorosłym synem. Niestety, panowie zbyt często się kłócili. W rezultacie drugi z mężczyzn zamieszkał za granicą, zaś Krzysztof został sam. Wówczas zaczął inwestować w restaurację. Liczył, że goście będą przychodzić na domowe obiady i żeby sprawdzić, co danego dnia znajduje się w często modyfikowanym menu. Jego starania odniosły skutek, lecz na krótko - potem klienci przestali się pojawiać. Co więcej, dwa lata temu u Krzysztofa zdiagnozowano raka. Od tamtej pory wkłada wszystkie swoje siły w walkę z chorobą. Ponadto pracownicy skarżą się, że ich szef ma porywczy charakter. Sytuację próbuje uleczyć Magda Gessler.