Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Królewska kuchnia myśliwska

magazyn kulinarny Polska 2023  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Puszcza Niepołomicka była ulubionym miejscem polowań wielu polskich królów. Kucharz przygotuje trzy potrawy z dziczyzny, m.in. krótko smażone steki z sarniego combra podane z salsą z truskawek.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Karol odwiedza Nadleśnictwo Niepołomice nieopodal Krakowa. Puszcza Niepołomicka była ulubionym miejscem polowań wielu polskich królów. Kucharz zastanawia się, co trafiało na talerze władców. Przygotuje trzy potrawy z dziczyzny: krótko smażone steki z sarniego combra podane z salsą z truskawek, tatar z marynowanej w soli i cukrze polędwicy z jelenia oraz comber z jelenia, marynowany w popiele, podany na ziołowej grzance.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...