Okrasa łamie przepisy: Tatarskie pierogi (82)

W skrócie
Karol Okrasa zabiera widzów na Podlasie, gdzie w tradycyjnych potrawach widać wpływy kuchni litewskiej, białoruskiej, żydowskiej, ale i tatarskiej. Karol przygotowuje pierogi w wydaniu tatarskim.
Oglądaj w telewizji
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa zabiera widzów na Podlasie, gdzie w tradycyjnych potrawach widać wpływy kuchni litewskiej, białoruskiej, żydowskiej, ale i tatarskiej. To prawdopodobnie Tatarom zawdzięczamy pojawienie się na polskich stołach pierogów. Karol wraz z panią Marią przygotowuje je wydaniu tatarskim. Nieco różnią się one od tych, które znane są z rodzinnych domów. Karol przyrządza specjalne farsze do pierogów - jeden oparty o jagnięcinę, a drugi pieczarkowy.