Okrasa łamie przepisy: Kurczak w trzech odsłonach

magazyn kulinarny Polska 2024  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Tematem odcinka są dania z kurczaka. Karol Okrasa opowie o historii spożywania drobiu, zaprezentuje cytrynową zupę z kurczakiem, wywar, a także sałatkę z makaronem oraz mięso zapiekane w bakłażanie.

Oglądaj w telewizji

So 21.09 14:25
TVP 1logo
Pon 23.09 11:15
TVP 2logo
Pt 27.09 11:35
TVP 1logo
So 28.09 15:25
TVP Polonialogo
So 28.09 16:20
TVP HDlogo

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Tematem odcinka są dania z kurczaka. Karol Okrasa przybliży ciekawostki dotyczące spożywania drobiu w przeszłości, odwołując się do kultury szlacheckiej. Pokaże widzom, z jakich elementów składa tuszka kurczaka, jakie są walory poszczególnych części i jak przygotować dobry wywar na kurzym mięsie. Następnie zaprezentuje swoje pomysły kulinarne. Pierwszą propozycją będzie cytrynowa zupa z kurczakiem, pomidorowymi kluseczkami i twarogiem. Druga potrawa to szybka sałatka z kurczaka z makaronem, miętą i kurkami. Na koniec kucharz przygotuje mięso z kurczaka zapiekane w bakłażanie.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...