Okrasa łamie przepisy: Kurczak w trzech odsłonach
W skrócie
Tematem odcinka są dania z kurczaka. Karol Okrasa opowie o historii spożywania drobiu, zaprezentuje cytrynową zupę z kurczakiem, wywar, a także sałatkę z makaronem oraz mięso zapiekane w bakłażanie.
Oglądaj w telewizji
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Tematem odcinka są dania z kurczaka. Karol Okrasa przybliży ciekawostki dotyczące spożywania drobiu w przeszłości, odwołując się do kultury szlacheckiej. Pokaże widzom, z jakich elementów składa tuszka kurczaka, jakie są walory poszczególnych części i jak przygotować dobry wywar na kurzym mięsie. Następnie zaprezentuje swoje pomysły kulinarne. Pierwszą propozycją będzie cytrynowa zupa z kurczakiem, pomidorowymi kluseczkami i twarogiem. Druga potrawa to szybka sałatka z kurczaka z makaronem, miętą i kurkami. Na koniec kucharz przygotuje mięso z kurczaka zapiekane w bakłażanie.