Okrasa łamie przepisy: W podlaskim ogrodzie ziołowym

magazyn kulinarny Polska 2019  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Karol Okrasa zabiera widzów na Podlasie do Korycin, gdzie znajdują się duże ogrody z ziołami. Do dziś wiele firm oferujących uprawiane i dziko rosnące zioła pochodzi z tego regionu.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Karol Okrasa zabiera widzów na Podlasie do Korycin, gdzie znajdują się duże ogrody z wieloma znanymi, ale również zapomnianymi ziołami. Do dziś wiele firm oferujących uprawiane i dziko rosnące zioła pochodzi z tego regionu. I choć obecnie łatwo dostać w sklepach świeżą bazylię, tymianek, kolendrę, rozmaryn, to dawniej na Podlasiu nie brakowało tych rodzimych, dziko rosnących o zapomnianych obecnie nazwach. Kucharz wykorzystując miejscowe zioła, przygotuje kluski ziemniaczane - tzw. żelaziaki z sosem z ziół i wędzonego łososia, pstrąga pieczonego w dzikich ziołach oraz dorsza pieczonego z sosem z berberysu, zwanego na Podlasiu cygańską cytryną.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...