Okrasa łamie przepisy: Gęsina na Świętego Marcina

W skrócie
Karol Okrasa zaprasza do Gruczna na Kociewiu na potrawy z gęsi. Mistrz kuchni przygotuje pieczone uda gęsie na sianie z jabłkami i cydrem. Drugą propozycją będzie pewien rodzaj tatara.
Oglądaj w telewizji
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa zaprasza do Gruczna na Kociewiu na potrawy z gęsi. Mięso to jest ciągle popularne na Pomorzu, w Wielkopolsce czy na Śląsku, a prawie zapomniane w pozostałych rejonach Polski. Mistrz kuchni przygotuje pieczone uda gęsie na sianie z jabłkami i cydrem. Drugą propozycją będzie aromatyczna okrasa, czyli rodzaj tatara z mięsa gęsi ze smażonymi ziemniakami. A na koniec Karol Okrasa przyrządzi pieczone piersi gęsie z brukselką i winnym sosem z czarnej porzeczki.